Despre Iubire în post-modernism

Iubirea este şi ea un aspect al vieţii ca oricare altul, dat fiind faptul că Iubirea e o parte indispensabilă a vieţii şi motorul întregului mecanism sufltesc al omului.Nu în zadar spunem că Iubirea este motorul întregului mecanism sufletesc, or anume Iubirea este acel fenomen inexplicabil pînă la urmă, care face dintr-un criminal violent un fiu iubitor gata să se jertfească pentru mama sa, în pofida minţii sale criminale care face jertfe. Poate că afirmaţia interioară la prima vedere să şocheze, dar omul cît de rău nu ar fi, are capacitatea de a iubi. Mai mult, el iubeşte, de altfel viaţa ar fi imposibilă, Dragostea fiind o necesitate vitală. Atunci, cine poate spune că un om rău este rău desăvîrşit atîta timp cît în el există iubire pentru cineva? Da, anume pentru cineva, nu pentru ceva, căci „dragostea” faţă de obiecte, ceea ce caracterizează astăzi societatea post-modernă, este nimic mai mult decît o trîndăvie a sufletului, lenea de a se ridica la rangul său existenţial; o maimuţăreală a omului modern a cărui paralizie morală îl coboară la nivelul unui robot gata să muncească pînă cade din picioare ca să îşi permită procurarea de bunuri extrem de necesare pentru împlinirea golului pe care omul înainte îl umplea cu dragoste. Da, omul ca fiinţă existenţială, are nevoie de dragoste, de aceea aceste bunuri sunt extrem de necesare omului pentru a putea supraveţui psihic şi psihologic în lumea lipsită de dragoste adevărată (de altfel o noţiune şi ea foarte relativizată şi deformată în post-modernism). Cum spuneam mai sus, Dagostea e o necesitate vitală, iar în vremurile cînd lenea este atît intelectuală cît şi spirituală, e mai uşor să cîştigi dragostea unui obiect neînsufleţit a cărui dragoste e de fapt proiectarea propriei noastre obsesii pentru obiectul dat, decît să cîştigi şi să păstrezi curată dragostea pentru o fiinţă vie, în special pentru un om. De fapt dragostea pentru un animal este şi el un handicap dacă este însoţită de ură pentru oameni, e acelaşi caz de lene de a iubi. La fel este şi cu dragostea pe care o dăruim. E stresant pentru „omul imediat” să dăruiască dragoste, cu obiectele e mai uşor. De fapt nu au nevoie decît a şterge praful de pe ele. Dragostea gata a se jertfi este manifestarea divinului în om, dar în epoca despiritualizării agresive, omul nu mai vrea să jertfească nimic şi la ce bun dacă are alternative în obiecte neînsufleţite? Alternativa, în cazul dat, chiar naşte o imposibilitate de alegere pentru un om dezaxat. Dacă înainte Iubirea trebuia să fie gata de jertfă, astăzi a iubi e deja o jertfă mare, o renunţare la comoditatea general acceptată de societate.

Iubirea ne transfigurează sufletele şi ne înnobilează. Iubirea este soluţia la orice criză pentru că lipsa ei este începutul oricărei crize. Iubirea este ca apa curată care ne spală faţa sufletului nostru. Existenţa a început în Dragoste şi prin Dragoste. Existenţa omului, deci, nu poate fi în afara Dragostei, altfel ea, existenţa, îşi pierde rostul şi forţa creatoare. Dragostea nu adună rele, ea adună doar cele bune, iar pe cele rele nici măcar nu le aruncă în afara sa, ea le mistuie şi le face să dispară în neant. Dragostea nu începe pe Pămînt, de aia Dragostea nu încape în tot Pămîntul ci se întinde (dar nu se împrăştie) pe tot Universul.

Sensibilitatea unor oameni, dar pe alocuri patetismul excesiv şi sentimentalismul mizerabil trivializează Dragostea şi o reduc la nişte spasme fizice, crezînd că astfel dau Dragostei ceea ce îi aparţine de fapt. Astăzi, dacă ajungem să ne întrebăm şi să discutăm despre Iubire, înseamnă că nu o mai avem, cum despre Libertate se vorbeşte atunci cînd nu există. De altfel omul nu ar vorbi despre acestea, ci le-ar trăi.

 

 

Reclame

2 responses to “Despre Iubire în post-modernism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s